top of page

Banka, Sigorta, Finans Kurumları Çalışanları ve Emeklileri Sendikası (BASFES)

Ana Tüzük

 

Sendikanın Adı :

Madde 1 - *Sendikanın Adı : Banka, Sigorta, Finans Kurumları Çalışanları ve Emeklileri Sendikası

Kısa Adı : (*BASFES) dir.

Sendikanın Merkezi ve Adresi :

Madde 2 - Sendikanın Merkezi : ANKARA’DIR.

Adresi : * /Ankara

Merkezin başka bir İl’e nakline Genel Kurul, il içinde adres değişikliğine, ilgili mercilere bilgi vermek kaydı ile sendika yönetim kurulu yetkilidir.

 

Sendikanın Faaliyet Alanı İş Kolu: (Kapsam)

Madde 3 -  Sendika, Banka, Banka İştirakleri, Sigorta Şirketleri, Finansal kurumlarda çalışan veya emekli aylığı alan ve ilgili sandıklara üye olan tüm emekliler ile bunların dul ve yetimlerini kapsar.

Sendika, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 4. maddesi ve bu maddeyle ilgili olarak çıkarılan “İşkolları Yönetmeliğinin” nin EK-1 İşkolları Listesinin 09 numaralı kodla belirtilen “Banka, Finans ve Sigorta” işkolunda ve Türkiye çapında faaliyette bulunmak amacıyla kuruludur. Buna göre, İşkolları Yönetmeliği’nin 09 sıra numaralı işkolunda sayılan iş ve işyerlerinde çalışan işçileri örgütler. Bu işyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işler ile işin niteliği ve yürütümü bakımından işyerine bağlı bulunan yerlerle, sair eklentiler ve araçlar da asıl işe yardımcı işlerden olup, asıl işin dahil olduğu bu işyerlerinde de Türkiye çapında faaliyet gösterir.

Sendikanın Faaliyet alanı TÜRKİYE’DİR.

Sendikanın Amacı, Yetkileri ve Çalışma Yöntemleri :

 

Sendikanın Amacı :

Madde 4 - Sendika, Anayasada ifadesini bulan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda, yasalar ve imkanlar dahilinde üyelerinin ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerini koruma ve geliştirmeyi amaç edinmiştir.

 

Bu Amacın Gerçekleşmesi İçin :

Yasaların kendisine sağladığı hak ve sorumluluklarla birlikte;

  1. Üyelerinin sosyal ve ekonomik problemlerini, maddi ve manevi hak ve menfaatlerini, üyelerin yararına en uygun bir biçimde çözümlemeye uğraşmak.

  2. Toplu İş Sözleşmesi akdetmek, Toplu İş uyuşmazlığı çıkartmak, toplu iş uyuşmazlıklarında ilgili makama, arabulucuya, hakem kurullarına, iş mahkemelerine ve diğer tüm yargı organlarına başvurmak, görüş bildirmek, istemde bulunmak,

  3. Greve karar vermek ve idare etmek,

  4. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 27. maddesi gereği işyeri sendika temsilcilerini atamak ve görevden almak,

  5. Üyelerinin mevzuat ve hukukunu ilgilendiren çeşitli konular üzerinde incelemeler yaparak neticelerini ilgili işyeri ve kurumlara teklifte bulunmak.

  6. Üyeleri arasında her nevi dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak.

  7.  Üyelerinin hukuki sorunlarını çözmeye dönük olarak hukuki yardımda bulunmak, dava masraflarını üstlenmek, ortak dava açılmasını ve taraf olmalarına yardımcı olmak, hukuki yardımda bulunmak

  8. Üyelerinin ve aile bireylerinin yasaların izin verdiği kapsamda eğitim, iş, barınma, sağlık, imkanlarından eksiksiz yararlanabilmelerini temin etmek.

  9. Üyeleri adına toplu iş görüşmeleri, pazarlık, gelir, tazminat artışı vb. Ekonomik görüşmeleri yürütmek, sonuçlandırmak, bilgi paylaşmak

  10. Çalışılan veya emekli olunan kurumlarla maaş promosyon, masraf muafiyeti vb. görüşmeleri yürütmek sonuçlandırmak, bilgi paylaşmak üyelerinin haklarını aramak üzere Kamu kurum ve kuruluşları nezdinde teşebbüslerde bulunmak.

  1. İş kolu temsili ve güç birliği için üst federasyon, konfederasyon ve yapılara üye olmak, temsilci göndermek

  2. Üyeleri ilgilendiren konularda kurs, seminer, konferans, panel, açıkoturum, kurultay vb. eğitim ve kültür etkinlikleri düzenlemek.

  3. Sağlık, tatil, dinlenme, yaşlılar evi ve spor tesisleri, hastane, sağlık tesisi, misafirhaneler, kreş, okul, gibi tesisleri kurmak, işletmek veya kiralamak.

  4. Üyelerden veya aile fertlerinden birisinin ölümü halinde ailesine mümkün olabilecek maddi manevi yardımı yapmak.

  5. Bakıma muhtaç olan üyelere huzur ve bakımevlerinde yer temin etmek.

  6. Sendika olarak yasalarına ve amaçlarına uygun faaliyetlerini yapabilmek için gerekli her türlü taşınır taşınmaz malları edinmek.

  7. Diğer sendikalar, birlikler, federasyon ve konfederasyonlara üye olmak, kurmak, katılmak.

  8. Üyeleri adına kamu ve özel işletme, kurum ve yapılarda üyeleri adına sağlık, turizm, barınma vb. konularda indirim görüşmeleri yapmak ve bunu üyelerine bildirmek.

 

Sendikanın Yetki ve Görevleri

Madde 5 – Sendika, Anayasa, Uluslararası Sözleşmeler, Kanun ve mevzuattan doğan hak ve yetkilerini kullanır. Tüzel kişi olarak genel hükümlere göre sahip olduğu yetkileri kullanır.

Sendika,İşbu tüzükte belirtilen Amaç maddelerinde kendisine verilen görevleri yerine getirir.

 

İKİNCİ KISIM ÜYELİK

Sendika Üyeliğinin Kazanılması ve Sona Ermesi

Sendikaya Üye Olma :

Madde 6 - Sendikaya bu tüzüğün 3. maddesinde belirtilen tüm bireyler sendikaya üye olabilirler.

 

Üyeliğin Kazanılması :

Madde 7 –

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 17. maddesinde belirtilen niteliğe sahip ve 15 yaşını dolduran işçiler ve emekliler sendikaya üye olabilirler.

Üye olmak isteyen kişi, e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunur ve üyelik Sendika Yönetim kurulunun kabul kararı ile e-Devlet kapısı üzerinden kazanılır. Üyelik için yapılan başvuru, en çok otuz gün içinde Sendika Yönetim Kurulu tarafından reddedilmediği takdirde, üyelik sistemi kabul edilmiş sayılır. Üyelik Sendika Yönetim Kurulunun kabul kararı ile kazanılır. Üyelik için yapılan başvuru, en çok otuz gün içinde Sendika Yönetim Kurulu tarafından reddedilmediği takdirde, üyelik sistemi kabul edilmiş sayılır.

Üyelik işlemlerinin gerçekleşmesi ile birlikte; Üyeler sendika tüzüğü ile yönetmeliklerde gösterilen hususlara uygun harekette bulunmayı kabul etmiş sayılırlar.

 

Üyelikten Ayrılma ve Çıkarılma :

Madde 8 - Her üye, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak koşulu ile üyelikten çekilebilir. E-Devlet kapısı üzerinden yapılan çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır, önceden bildirimde bulunmak suretiyle Sendikadan çekilebilir. Çekilme, sendikaya bildirim tarihinden itibaren bir ay sonra geçerlilik kazanır. Çekilenin bir aylık süre içinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni üyelik bu sürenin bitimi tarihinde kazanılmış sayılır.

Ayrılma başvurma tarihinden başlayarak  30 gün sonra geçerlidir. Sendikadan ayrılan üye başvurma tarihinden başlayarak 1 ay daha aidat ödemek mecburiyetindedir.

Sendika üyelerinin sendikadan çıkarılma kararı, sendika genel kurulunca verilir. Karar, e-Devlet kapısı üzerinden Bakanlığa elektronik ortamda bildirilir ve çıkarılana yazı ile tebliğ edilir.

 

Üyeliğin Sona Ermesi:

Madde  9 -  Sendika Üyeliği:

  1. Sendika üyeliğinden ayrılma,

  2. Sendika üyeliğinden çıkarılma,

  3. Üyenin ölümü,

halinde sendika üyeliği sona erer.

Yukarıdaki fıkralara göre üyeliği sona erenlerin sendika ve şube genel kurullarında seçme ve seçilme hakları yoktur. Bu durumda olanların Sendika ve Şubelerinin organlarındaki görevleri de sona erer.

 

Üyelikten Çıkarılma Haller:

Madde 10 -

  1. Sendika Ana tüzüğüne ve bunlara dayanılarak çıkarılan yönetmelik ve yetkili organlarının kararlarına aykırı davranışta bulunmak,

  2. Sendikanın amaçlarına ulaşmasına veya gelişmesine engel olacak eylem veya çalışmalarda bulunmak,

  1. Sendikayı borçlandırmak ve maddi zarara uğratmak, ayni ve nakdi kıymetini zimmetine geçirmek,

 

  1. Sendika merkez ve şube yöneticileri hakkında asılsız ihbar, şikayet ve bunları tahkir, tezyif edici beyanlarda bulunmak,

  2. Sendika sırlarını açığa vurmak veya sendikanın geleceğini tehlikeye düşürecek eylem ve çalışmalarda bulunmak.

  3. Kendisine verilen yetkileri kötüye kullanmak,

  4. Aylık üye aidatını üç ay özürsüz ödememek (hizmet akdi devam edip de çalışmayan ile işsiz kalanlar bu hükme tabi değildirler).

 

Üyeliğin Devamı ve Askıya Alınması:

Madde 11 -

Sendika ve şubelerde yönetim denetleme ve disiplin kurullarında görev almaları halinde dahi, sendikadaki üyelik sıfatları aidat ödemek kaydı ile devam eder.

Askerlik görevini yerine getirenler askerlik görevleri süresince üyelikleri askıya alınır.

 

BÖLÜM SENDİKA ORGANLARI

Sendika Organları :

Madde  12 -   Sendika Zorunlu Organları :

  1. Genel Kurul

  2. Yönetim Kurulu

  3. Denetim Kurulu

  4. Disiplin Kurulu

 

Danışma Organları :

Sendika yönetim kurulunca görevleri belirtilerek oluşturulabilecek diğer organlardan ibarettir.

Zorunlu Organların görev, yetki ve sorumlulukları istişare organlarına devir edilemez.

 

 

 

SENDİKA GENEL KURULU

Sendika Genel Kurulunun Oluşması:

Madde 13 -  Genel Kurul, sendikanın en yüksek ve en yetkili organıdır.

Genel Kurul, tüzük  hükümlerine  göre  şube  genel  kurullarından  seçilecek  azami 50  (elli)  sendika  genel  kurul delegesi ile sendika yönetim ve  denetim kurulu üyelerinden teşekkül eder.

50 (Elli) genel kurul delegesinin şubelere dağılımı Sendika yönetim kurulunca aşağıdaki esaslara  göre yapılır.

  1. Öncelikle her şube için 1 delege ayrılır.

  2. Sendika üye sayısı (a) fıkrasına göre şubelere tahsisten sonra kalan delege sayısına bölünerek şubelerde kaç üye için 1 delege seçileceği bulunarak şubelere tahsis olunur.

  3. (a) ve (b) fıkralarına göre tahsis olunan delege sayısı ile 50 (elli) arasındaki fark (b) fıkrasına göre bölüm sonucunda artık veren şubelerin artık üye sayısı çok olanlardan itibaren birer delege tahsisi suretiyle 50 (Elli) delegenin tahsisi tamamlanır.

  4. Sendika şubesi yok ise Genel Merkeze kayıtlı üyeler üzerinden delegelik için aday olanlar üzerinden delege seçimleri tamamlanır.

 

Genel Kurulun Toplanması ve Karar Yeter Sayısı, Olağanüstü Toplantı ve Seçimlerde Uygulanacak Esaslar:

 Madde 14 -   Sendika genel kurulu  3(Üç) yılda bir sendika merkezinin bulunduğu İl’de toplanır. Genel kurula çağrı yönetim kurulu tarafında yapılır.

İki genel kurul toplantısı arasındaki döneme ilişkin faaliyet ve hesap raporu, yeminli mali müşavir raporu, denetleme kurulu raporu veya denetçi raporu ile gelecek döneme ilişkin bütçe önerisi, genel kurula katılacaklara toplantı tarihinden en az on beş gün önce yazılı veya elektronik ortamda gönderilir ve internet sitesinde ilan edilir. Her delegenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır.

 

Genel kurulun toplantı ve karar yeter sayıları

Madde 15 – Genel kurulun toplantı yeter sayısı üye veya delege tam sayısının salt çoğunluğudur. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantı en çok on beş gün sonraya bırakılır. Bu toplantıya katılanların sayısı, üye veya delege tam sayısının üçte birinden az olamaz.

Genel Kurulun karar yeter sayısı toplantıya katılan üye veya delege sayısının salt çoğunluğudur. Ancak bu sayı üye veya delege tam sayısının dörtte birinden az olamaz.  Tüzük değişikliği, fesih, birleşme, katılma, üst kuruluşun veya uluslararası kuruluşun kurucusu olma, üst kuruluşlara ve uluslararası kuruluşlara üyelik ile üyelikten çekilme hallerinde karar yeter sayısı üye veya delege tam sayısının üç bölü dört çoğunluğudur.

 

Genel kurulda yapılacak seçimlerde uyulacak esaslar

Madde 16 – Genel kurulda yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kuruluna üye seçimi ile delege seçimi, yargı gözetimi altında serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına ve tüzük hükümlerine göre yapılır.

Seçim yapılacak genel kurul toplantılarından en az on beş gün önce genel kurula katılacak üye veya delegeleri belirleyen listeler, toplantının gündemi, yeri, günü, saati ve çoğunluk olmadığı takdirde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları belirten bir yazı ile birlikte yetkili seçim kurulu başkanlığına verilir. Seçim kurulu/hakimin onaylayacağı  seçime katılacak ve oy kullanacak üye veya delegeleri belirleyen listelerin onaylı bir nüshası Sendika tarafından genel kurul toplantı tarihinden yedi gün önce kuruluş merkez veya şube binasında asmak suretiyle ilan eder. İlan süresi üç gündür.

İlan süresi içerisinden seçim kurulu başkanlığına itiraz edilebilr. İtiraz sonucu  kesinleşen listeler ile genel kurul toplanarak tüzüğe göre süreç yürütülür.

Seçim kurulu başkanlığı, kuruluşun üyesi olmayan kişiler arasından bir başkan ve seçimlerde aday olmayan üyeler arasından iki üye belirleyerek seçim sandık kurulunu oluşturur. Seçim sandık kurulu yedek başkan ve üyeleri de aynı şekilde belirlenir. Seçim sandık kurulu, seçimlerin yapılması ve oyların sayımı ile görevlidir.

Seçimlerde aday olanların listeleri, başkanlık divanınca düzenlenerek ilgili seçim kurulu başkanlığına mühürlenmek üzere verilir.

Listede adı bulunanlar, resmi kimlik belgesi göstermek ve listeyi imzalamak suretiyle oy kullanır. Oy, sandık kurulu başkanı tarafından adayları gösteren ve seçim kurulu başkanlığınca mühürlemiş listedeki isimlerin işaretlenmesi suretiyle kullanılır. Seçilecek organı oluşuran üye sayısından fazla adayın işaretlendiği oy pusulaları ile diğer kağıtlara yazılan oylar geçersiz sayılır.

Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları, seçim sandık kurulu tarafından bir tutanakla tespit edilir ve bir nüshası seçim yerinde asılmak suretiyle duyurulur.

Kullanılan oylar ve diğer belgeler tutanağın bir nüshası ile birlikte üç ay süreyle saklanmak üzere yetkili seçim kurulu başkanlığına verilir.

Seçimler sırasında sandık kurulu başkanı ve üyelerine karşı işlenen suçlar, kamu görevlilerine karşı işlenmiş sayılır.

Seçimde görev alan seçim kurulu ve seçim sandık kurulu üyelerine 26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda belirtilen esaslara göre ilgili kuruluşça ücret ödenir.

Genel kurul toplantısında yalnız gündemdeki konular görüşülür. Gündeme eklenecek maddeler için delegelerin 1/5’inin yazılı imzası gereklidir.

Sendika zorunlu organlarına aday olabilmek için delege olmak şarttır. Ancak, delegelerin 1/5’nin teklifi ile diğer üyeler de aday gösterilebilir.

Genel kurul toplantısı, mülki amire bildirilen yer, gün ve saatte, hükümet komiseri gelmese dahi yapılır. Bu halde mülki amirliğe derhal bilgi verilir.

 

Genel kurul dışında yapılan delege seçimi

Madde 17 – Genel kurul dışında yapılan delege seçimleri üyeler tarafından serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına ve tüzük hükümlerine göre yapılır.

Genel kurul dışında yapılacak delege seçimleri yer, gün ve içeriği Yönetim Kurulu tarafından 15 gün önce web sayfasından ilan edilerek

 

 

Sendika Olağanüstü Genel Kurulu

Madde 18- Olağanüstü genel kurul, yönetim kurulu veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde ya da genel kurul üye veya delegelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine altmış gün içinde yazılı istekteki konuları öncelikli görüşmek üzere toplanır. Talep tarihi itibarıyla olağan genel kurul toplantı tarihine altı aydan az bir süre kalması halinde olağanüstü genel kurula gidilemez; ancak, isteğe konu olan hususlar olağan genel kurul gündemine alınır. Olağanüstü genel kurul toplantılarında gündem dışı konular görüşülemez ve teklifte bulunulamaz.

 

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri :

Madde  19 - Sendika genel kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

  1. Organların seçimi

  2. Tüzük değişikliği

  3. Yapılacak ilk genel kurula sunulması ve geçmişe etkili olmaması kaydıyla ilgili makamlar veya mahkemelerce kanuna aykırı görülerek düzeltilmesi istenen konular hakkında yönetim kuruluna yetki verilmesi

  4. Yönetim ve denetim kurulu ve yeminli mali müşavir raporlarının görüşülmesi,

  5. Yönetim ve denetim kurullarının ibrası

  6. Bütçenin kabulü

  7. Yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu üyelerine verilecek ücret, tazminat, ödenek ve yolluklar ile sosyal hakların belirlenmesi

  8. Gerekli taşınır/taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınır/taşınmaz malların satılması amaç ve görevlerine uygun tesisler yaptırılması, kiraya verilmesi veya kiralanması, taşınmazların üzerinde mülkiyetten doğan ayni ve şahsi tüm yasal hakların kullanılması, taşınır ya da taşınmaz tüm malların teminat ve ipotek verilmesi, bankalardan kredi alınması ve bu hususlarda Yönetim Kuruluna yetki vermek,

  9. Yurt içindeki ve yurt dışındaki sendikal üst kuruluşlara üyeliğe ya da üyelikten ayrılmaya karar verme

  10. Şubelerin açılış, birleşme veya kapatma ve çalışma esasları ile genel kurulda temsil edilme biçimlerini belirleme ve yönetim kuruluna yetki verme

  11.  Emsal bir başka sendikaya katılmaya veya birleşmeye karar verme

  12. Uluslararası kuruluşun kurucusu olma, uluslararası kuruluşlara üye olma veya üyelikten çekilme

  13. Sendikanın feshine ve fesih halinde mal varlığının nereye devredileceğine karar verme

  14. Yapılacak ilk Genel Kurula sunulması ve geçmişe  etkili  olmamak  kaydıyla  ilgili  makamlarca  veya  mahkemelerce  kanuna  aykırı  görülerek düzeltilmesi istenen tüzük hükümlerinin değiştirilmesi için yönetim kuruluna yetki vermek,

  15. Tüzükte yazılı amaç, ilke ve yetkilerin gerçekleştirilmesi için Sendika yönetim kuruluna görev vermek,

  16. Sendikanın üyesi bulunduğu üst kuruluşlara gönderilecek delegeleri seçmek,

  17. Mevzuat  yada  tüzük  gereğince  genel  kurul  tarafından  yapılması  belirtilen  diğer  işlemlerin  yerine getirilmesi, başka bir organa bırakılmamış konuları karara bağlamak,

  • Üyelik aidatlarını belirlemek,

 

 

Şube genel kurulları sadece yukarıdaki (a), (d) (e) bentlerinde belirtilen görevleri yerine getirirler. Şubelerin genel kurullarının mali ibra yetkisi yoktur.

 

MERKEZ YÖNETİM KURULU

Sendika Yönetim Kurulunun Oluşması:

Madde 20 - Sendika Yönetim Kurulu, Başkan, İdari ve Mali İşler, Teşkilat ve Sosyal İşler,  Hukuk, İletişim ve Üye İlişkileri ilişkilerinden sorumlu Yönetim Kurulu üyeleri olmak üzere Beş üyeden oluşur. Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin seçimleri tek dereceli olup, Sendika genel kurulu delegeleri arasından serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına göre ayrı ayrı seçilir. Genel kurul ayrıca 5 yedek üye daha seçer. Sendika Yönetim Kurulu kendi aralarında toplanarak Başkan seçer, oylamalarda Başkan seçilememesi durumunda 2. oylama yapılır, 2. Turada da Başkan seçilememesi durumunda ise, en çok oy alan 2 aday 3. Turda kura ile belirlenir.

Yönetim Kurulu üyeleri en fazla 2 dönem üst üste göre görev yapılabilir.

Yönetim Kurulundan herhangi bir nedenle boşalma olması durumunda yedek liste sırası dikkate alınarak üyeler göreve atanır. Başkanın görevden ayrılması durumunda ise sıradaki yedek üye yönetime alınarak üyeler arasında salt çoğunluğu alan aday Başkan olarak seçilir. 2 oylamada Başkan seçilememesi durumunda Sendika Genel Kurulu 1 ay içerisinde toplantıya çağrılır.

Yönetim Kuruluna seçilen üyelerin görev değişiklikleri, Başkanın teklifi üzerine yönetim kurulu üyelerinin oy çokluğu ile yapılabilir.

Sendika Yönetim Kurulunun üye sayısının, ayrılmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağı düşmesi halinde mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetim Kurulu tarafından bir ay içerisinde Sendika Genel Kurulu toplantıya çağrılır.

 

Merkez Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri :

Madde  21 -  Sendika yönetim kurulu, sendikanın genel kurulundan sonra gelen en yetkili karar ve yürütme organıdır.

Merkez Yönetim Kurulunun Başlıca Görev ve Yetkileri Şunlardır :

  • Üyeleri adına toplu iş sözleşmesi yapmak, toplu iş uyuşmazlığına karar vermek, grev kararı almak ve uygulamak,

 

  • Sendikalar Yasasında öngörülen sayıda işyeri sendika temsilcisi atamak veya değiştirmek, (işyeri sendika temsilcilerinin atama, görev ve çalışma biçimi bir yönetmelikte gösterilir.)

 

  • Grev ve lokavt süresince, sendika üyelerine yapılacak yardımları günün koşullarına göre belirlemek,

 

  1. Sendika ve sendika şubelerinde çalıştırılacaklar için bütçe dâhilinde kadro açmak,

 

  1. Sendikaya üyelik için başvuranların üyeliklerini kabul ve reddetmek,

 

  1. Sendika üyeleri adına üyesi olduğu Konfederasyonla birlikte toplu sözleşmelere katılmak, doğacak protokollerini ve sözleşmelerini yapmak, Toplu Sözleşme mutabakat metninin uygulanmasını takip etmek

 

  1. Üyelerinin maddi manevi haklarını tüzükte belirlendiği şekilde aramak,

 

  1. Tüzük hükümlerini uygulamak, gerektiğinde yorumlamak,

 

  1. Sendika Genel Kurulunun kararlarını uygulamak,

 

  1. Genel Kurulu olağan ve gerektiğinde olağanüstü toplantıya çağırmak,

 

  1. Çalışma ve mali raporları, tahmini bütçeyi, tüzük değişikliklerini hazırlayıp kanuni süresi içinde kurul delegelerine intikal ettirmek,

 

  1. Bütçe fasılları ve yıllık bütçeler arasında aktarma yapmak,

 

  1. Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve karara bağlamak, genel kurul tarafından  yetki verildiği takdirde her nevi taşınır ve taşınmaz mal edinmek ve lüzumunda satmak,

 

  1. Sendikanın üyesi bulunduğu  üst kuruluşun  ve diğer resmi ve özel kuruluşların toplantılarına temsilci seçmek,

 

  1. Kanun, mutabakat metni ve uluslararası anlaşma hükümlerine göre toplanacak kurullara girecek üyeleri seçmek ve göndermek,

 

  1. Anlaşmazlıklarda,  ilgili  makam,  mercii  ve  yargı  organlarına  yasa  hükümlerine  göre  başvurmak,  görüş bildirmek ve onlardan taleplerde bulunmak

 

  1. Üyelerini temsilen, üyelerle ilgili konularda, mevzuattan, protokol, sözleşme, örf ve adetten doğan hakları ile ilgili yetkili şahıs ve kuruluşlarla görüşmelerde bulunmak, anlaşmalar yapmak, mahkemelerde dava açmak bu sebeple açtığı davalarda husumete ehil olmak, sulh olmak, ibra etmek,

 

  1. Tüzükte belirtilen sendika amaçlarını gerçekleştirmek için gerekli büroları, komisyonları kurmak, bütçede belirlenen kadrolara gerekli elemanları bulup çalıştırmak ve atamalarını yapmak, sendika ve şubelerde çalışacakları atamak ve bunların ücretlerini çalışma şartlarını tespit etmek, sendika bünyesinde çalışan işçiler için sendika adına anlaşmalar ve akitler yapmak

 

  1. Üyelerin mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel bilgilerini arttıracak kurs, seminer ve konferanslar tertiplemek, genel kuruldan alacağı yetkiler dahilinde sağlık ve sosyal tesisleri, kütüphane, basım işleri için gerekli tesisleri kurmak,

 

  • Şubelerin idari ve mali denetimlerini yapmak,

 

  1. Tüzüğün ilgili maddelerinde merkez yönetim kurulunun görevleri arasında belirlenen  hususları yerine getirmek,

 

  • Genel Kurulca verilecek diğer görevleri yapmak,

 

  • Genel kurulun yetki alanına giren hususlar dışında kalan yasalar ve tüzükte öngörülen her türlü görev ve işleri yerine getirmek, yetkileri kullanmak.

 

  • Şube olağanüstü genel kurul talepleri hakkında karar vermek,Gerektiğinde taşınmaz mal satın almak, mevcutları satmak, taşınmazlarında Sendikanın amaç ve görevlerine uygun tesisler yaptırmak, kiraya vermek, kiralamak, taşınmazların üzerinde mülkiyetten doğan ayni ve şahsi tüm yasal hakları kullanmak, taşınır ya da taşınmaz tüm malları teminat ve ipotek verebilmek, bankalardan kredi almak ve bu hususlarda işlem yapmak, taşınmazlar satın almak ve mevcut taşınmazlara ekspertiz yaptırmak

  1. Sendikanın parasının yatırılacağı bankaları saptamak,

  2. Genel Kurulun vereceği yetkiler doğrultusunda Yurtiçi ve yurtdışı harcırah miktarlarını belirlemek,

  3. Şube disiplin kurullarınca verilen kararları itiraz halinde incelenmek üzere sendika disiplin kuruluna sevk etmek

  4. 6356 sayılı Kanunun 29.maddesin 2.fıkrası gereğince 3568 sayılı Kanuna göre Yeminli Mali Müşavirler/Bağımsız Denetim Şirketleri ile sözleşme yapmak,

 

Sendika Yönetim Kurulunun Çalışma Esasları :

 

Madde   22  -   Sendika  yönetim  kurulu;  en  az  ayda  bir  defa  olmak  üzere,  sendika   başkanının başkanlığında, yokluğunda ise idari ve mali işlerden sorumlu yönetim kurulu üyesinin başkanlığında olağan olarak toplanır.

Yönetim kurulu, idari ve mali işlerden sorumlu yönetim kurulu üyesinin hazırladığı gündemdeki konuları ve gerekli gördüğü öteki konuları görüşerek karara bağlar.

Yönetim kurulunun toplantı sayısı, üye tam sayısının salt çoğunluğudur. Kararlar toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde toplantı başkanının oyunun katıldığı tarafın oyuna itibar olunur. Oylamanın gizli veya açık yapılması yönetim kurulunun kararına bağlıdır.

Yönetim kurulu kararları, karar defterine yazılarak hazır üyelerce imzalanır.

Ayrılmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşmesi halinde, mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetim kurulu tarafından genel kurul toplantıya çağrılır.

 

Başkanın Görev, Yetki ve Sorumlulukları

Madde 23 - Başkanın görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

  1. Sendika tüzel kişiliğini Başkan temsil eder; Yönetim kuruluna başkanlık eder. Yurt içinde ve yurt dışında özel veya resmi tüzel kişilerle, resmi merciler ve diğer kuruluşlarla ilişki kurar. Sendika bünyesinde genel hükümler dahilinde kurulacak bütün kurul ve komisyonlara başkanlık eder. Lüzumu halinde bu komisyonların başkanlığını yönetim kurulu üyelerinden herhangi birini görevlendirebilir.

  2. Şubeler dahil Sendikanın her türlü çalışmalarını, kurulu büroları denetim ve tetkike yetkilidir. Sendika ve şube yönetim kurulu üyelerinin faaliyetlerini izler, gereği gibi yerine getirilmesi için gerekli tedbirleri alır, aldırır.

  3. Sendika adına basın toplantısı yapmak ve beyanatta bulunmak, yanlış haberleri tekzip etmek. Gerekli gördüğü hallerde bu yetkisini yönetim kurulu üyelerine devredebilir veya şube başkanlarına yetki verebilir.

  4. Kendi görevi ile ilgili yazışmaları tek başına, yönetim kurulu üyelerinin görev alanları ile ilgili yazışmaları, tüm muhasebe ve muamelat evrakını birlikte imza eder.

  5. Denetleme kurulu raporunu yönetim kurulu toplantısına sunar.

  6. Belgeye dayalı olarak bütçede yazılı temsil ödeneği gereğince harcamada bulunmak veya bu hükme dayalı olarak bu yetkisini diğer yönetim kurulu üyelerinden birisine devretmek.

  7. Sendika yönetim kurulunun vereceği görevleri yerine getirmek.

  8. Sendikanın her türlü yayın organını ve internet sayfalarının  sahibi olarak yasal mercilerde temsil etmek.

  9. Konfederasyon ile sendika arasındaki koordinasyonu sağlar, yapılan ve yapılacak çalışmalar konusunda yönetim kuruluna bilgi verir ve yapılacak çalışmalar için görevlendirme yapar.

  10. Sendika adına avukat ataması yapmak, sözleşme imzalamak, açılacak davalara karar vermek.

 

Madde 24 – İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları

 

  1. Başkanın bulunmadığı zamanlarda başkanlık görevine vekalet eder.

  2. Sendikanın her türlü yazışmalarını sendikanın ilke ve amaçları doğrultusunda yapılmasını sağlar, defter ve dosya arşivini düzenler. Sendikanın her türlü bilgi, belge ve işlemleri koruma altına alır, aldırır.

  3. Sendikanın idari işlerini yürütmek, personel ve idari büroların faaliyetlerini koordine etmek.

  4. Yönetim kurulu toplantılarının gündemini hazırlar ve kurula getirir, alınan kararları karar defterine işler.

  5. Sendikanın muhasebe işlerini kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine göre yürütür ve dönem bütçelerinin hazırlanmasını, uygulanmasını sağlar.

  6.    Gelir ve giderlerin toplanması, harcanması, avansların kontrolü, muhasebesi, vergi ve yasal işlemlerinin takibini sağlar, Mali verilerin raporlanması, genel kurul ve yönetim kuruluna sunulmasından sorumludur.

  7. Sendika hesaplarını her an iç ve dış denetime hazır tutar, kararlaştırılmış ise bağımsız denetimi zamanında yaptırır.

  8. Tahsil,  tediye,  mahsup  ve  sair  muhasebe  işlemlerine  ilişkin  belgeleri  ve  yazışmaları  başkanla  birlikte imzalar.

  9. Sendika ödentilerinin kesilmesi için üye listelerinin zamanında ilgili kurumlara gönderilmesini sağlar ve üyelik ödentilerinin zamanında üye aylıklarından kesilmesini ve sendika hesabına gönderilmesini temin için her türlü iş ve işlemleri yapar.

  10. Başkan ve yönetim kurulunca görev  alanıyla ilgili verilen ve diğer görevleri yerine getirir.

 

Madde 25 – Teşkilat ve Sosyal İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları

  1. Şubelerin sendikal faaliyetlerini izler ve bu faaliyetlerin gereği gibi yerine getirilmesine yardımcı olur.

  2. Üye kayıtları ve üyelikten ayrılmalara ilişkin işlemleri gözetir, üyelik arşivini düzenler, bu işle ilgili görevleri yönetir, üye envanterini çıkarır, üyeliği kesinleşenlerin belgelerini üyelerin kendilerine ve  ilgili yerlere intikalini sağlar.

  3. Şubelerin faaliyet alanlarının düzenlenmesi, yeni şubeler açılması, bazı şubelerin birleştirilmesi ve kapatılması gereken şubeler konusunda incelemelerde bulunur ve bu konuda yetkili organ kararının alınması için, yönetim kuruluna rapor hazırlar ve sunar.

  4. Şubelerin delege seçimleri ile şube genel kurullarının zamanında ve gereği gibi yapılmasını sağlar.

  5. Sendikanın faaliyet sahasındaki tüm üyeler arasında gerekli teşkilatlanmayı sağlar,  üye  envanteri çıkarır ve üyelik arşivini düzenler.

  6. Sendika Şubesi ve temsilciliği bulunmayan yerlere sendika temsilcilerinin atanması konusunda istişarelerde bulunur, yönetim kuruluna öneriler sunar.

  7. Teşkilatlandırılan şubelerde üyelere, teşkilatlanmanın faydalarını anlatan kitap, broşür, bildiri gibi yayınların hazırlanmasını ve dağıtımını sağlar ve bu hususta toplantılar düzenler, teşkilatlanma konusunda alınan kararların uygulanmasını sağlar ve bu konuda başkanla birlikte mesai sarf eder.

  8. Görev alanı ile ilgili hazırladığı yazıları başkan ile birlikte imzalar.

  9.  Sendikanın program, amaç ve ilkeleri doğrultusunda eğitim programlarını hazırlar yönetim kuruluna sunar, onaylanan eğitim programlarının uygulanmasını sağlar.

  10. Eğitim çalışmalarının planlanmasında ve yürütülmesinde diğer yönetim kurulu üyeleri ile işbirliği içinde sendikanın çıkaracağı dergi, broşür, kitap vs. yayınların hazırlanması ve çıkarılması için gerekli çalışmaları yaparak yönetim kuruluna sunar, sendikanın internet sitesini yönetir, üyelerinin eğitilmesini sağlar.

  11. Kendisine bağlı büro, personel ve uzmanları yönetir ve düzenli çalışmalarını sağlar.

  12. Sağlık ve huzurevi, kütüphane, basımevi, kreş ve benzeri sosyal tesislerin kurulması için çalışmalar yapar ve yönetim kurulunun onayına sunar.

  13. Üyelerin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için (yardım sandığı, yapı kooperatifi, tüketim kooperatifi, yurt, gezi, eğlence günleri vb.) araştırmalar yapar, tespit ettiklerini neticelendirmek üzere yönetim kuruluna sunar.

  14. Eğitim ve sosyal faaliyetlerle ilgili seminer, panel, konferans, geziler düzenler ve bunlara toplantılara başkanlık eder.

  15. Sendika adına, gerek sendika mensupları gerekse diğer kişi ve kurumlar nezdinde ziyaret, kutlama, taziye, tebrik vb. sosyal ilişkileri tanzim eder.

 

Madde  26  -  Hukuktan Sorumlu  Yönetim Kurulu Üyesinin  Görev,  Yetki  ve

Sorumlulukları

 

  1. Sendikal çalışmaları ilgilendiren ve yapılacak toplu sözleşmeye esas teşkil edecek bilgi ve belgeleri toplar ve yönetim kuruluna sunar.

  2. Üyelerin problemleri ile ilgili olarak üyelerden gelen şikayetleri ve aksaklıkları tespit eder ve yönetim kuruluna sunar. Hukuk davalarının açılmasını sağlar, Avukatlara talimat verir, süreçleri takip eder, yürütür.

  3. Toplu ve örnek dava açılması konusunda Yönetim Kuruluna öneri getirir.

  4. Üyelerinin  her  türlü  hak  ve  menfaatlerinde   gelişme  sağlayacak  mevzuat  çalışmalarında  bulunur  ve

bunların ilgili ve yetkili mercilere sunulması için yönetim kuruluna sunar.

  1. Mevzuattaki   değişmeler   ve   gelişmeler   neticesinde   sendikanın   faaliyetlerinde   yapılması   gereken düzenlemeler hakkında raporlar hazırlayıp yönetim kuruluna sunar.

  2. Başkan ve yönetim kurulunca kendisine verilen diğer görevleri yerine getirir.

  3. Başkan ile birlikte görev alanı ile ilgili yazıları imzalar.

  4. Toplu sözleşmelerde imzalanan mutabakat metinlerini izler, tespit edilen aksaklıkları yönetim kuruluna sunar.

  5. Mevzuata ilişkin araştırmaları, istatistikleri ve yayınları toplar ve yönetim kurulunun bilgisine sunar.

  6. Toplu sözleşmeler için gerekli teklifleri diğer yönetim kurulu üyeleri ile işbirliği yaparak hazırlar, toplu sözleşme sonuçlarını takip eder ve yasal safhaları izler.

 

Madde   27   -   İletişim ve Üye İlişkilerinden   Sorumlu   Yönetim Kurulu Üyesinin Görev,   Yetki   ve Sorumlulukları

 

  1. Her türlü basın yayın vasıtalarını takip ederek, sendikal faaliyetlere ilişkin haber, makale, demeç vb. bilgi ve

dokümanları belli bir sistem dahilinde derleyerek yönetim kurulunun bilgisine sunar.

  1. Sendika adına haber bülteni, dergi, broşür, gazete vb. süreli yayın organı, internet sayfası yayını için gerekli çalışmaları yapar.

  2. Sendikanın, ulusal ve uluslararası radyo, televizyon ve  basın-yayın organları ile ilişkilerini takip eder.

  3. Basın-yayın organlarına verilecek demeç, basın bildirisi, haber vb. faaliyetleri hazırlar, hazırlatır ve  başkana sunar.

  4. Sendika adına gerek sendika mensupları gerekse diğer kişi ve kurumlar nezdinde ziyaret, kutlama, taziye, tebrik vb. halkla ilişkileri tanzim eder.

  5. Başkan  ve  yönetim  kurulunca  kendisine  verilen diğer  görevleri yerine  getirir. Genel  başkan ile birlikte görev alanı ile ilgili yazıları imzalar.

  6. Üyelerin sorunlarını takip eder, anket, çözüm önerilerini takip eder,

  7. Sendikanın sosyal medya hesaplarını yönetir, cevap verir,

  8. Sendikanın her türlü matbaa, etkinlik, sunum içeriklerini düzenler Yönetim Kuruluna bilgi verir.

  9. Üyelerin Sendika ile olan iletişimlerini mail, yazı, sosyal medya aracılığıyla kayıt altına alarak raporlama yapar.

 

Sendika Denetim Kurulu

Sendika  Denetim Kurulunun Oluşturulması ve Çalışma Şekli

Madde 28 – Sendikanın denetimi, kanun ve kuruluşun tüzük hükümlerine denetleme kurulu tarafından yapılır. Denetimde, yönetim ve işleyişin gelir, gider ve bilançolarının ve bunlarla ilgili işlemlerin kanun, tüzük ve genel kurul kararlarına uygunluğu incelenir.

Sendikanın gelir ve giderlerine ilişkin mali denetimleri,  iki yılda bir 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre denetim yetkisine sahip yeminli mali müşavir ve ya yasada uygun görülen diğer kişilerce yapılır. Bu denetimin yapılmış olması, denetleme kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Sendika faaliyet, dış denetim ve denetleme kurulu raporları ile genel kurul kararlarını uygun vasıtalarla derhal yayınlar.

Sendikanın ve şubelerin kurucu ve yöneticileri, kendileri, eşleri ve velayetleri altında bulunan çocuklarına ait mal bildirimlerini 19/4/1990 tarihli ve 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre vermek zorundadır.

Denetim kurulu, genel kurula katılan delegeler arasından gizli oyla seçilen üç asil üyeden oluşur.

Asil üye kadar da yedek üye seçilir. Denetim kurulunun görev süresi 3(üç) yıldır.

Denetim kurulunun asil üyeleri yapacakları ilk toplantıda kendi aralarında bir başkan, bir raportör ve bir sözcü seçerek göreve başlarlar. Denetim kurulu kararlarını oy çoğunluğu ile alır. Oyların eşitliği halinde başkanın katıldığı taraf çoğunluğu sağlamış olur. Denetim için en az iki denetçinin bir araya gelmesi şarttır. Oylar kabul ve ret şeklinde kullanılır.

Denetim kurulu asil üyelerden oluştuğundan, asil üyelerden boşalma olması halinde, denetim kurulu başkanı tarafından en çok oy alandan başlanmak üzere sırayla yedek üyeler göreve çağrılır.

Denetim kurulu en az altı ayda bir sendika merkezinde toplanarak, denetimlerini burada yaparlar. Sendikaya ait evrak veya defterleri merkezden dışarı çıkaramazlar.

 

Sendika Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

 

Madde 29 - Sendika Denetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

  1. Yönetim kurulu faaliyetlerinin, genel kurul kararlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetler,

  2. Sendika tüzüğüne uygun olarak idari ve mali denetimi yapar, ara raporunu sendika başkanlığına verir ve dönem sonu raporunu genel kurula sunar.

  3. Yönetim kurulunun çağrısı üzerine şubelerde gerekli denetimi yapar, gerekli görmesi halinde yönetim kurulundan şube genel kurulunun olağanüstü toplantıya çağırılmasını ister.

  4. Yönetim kurulundan sendika genel kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmasını ister.

  5. Yapılan denetim ve incelemelerde sendikanın mali işlerinde usulsüzlük veya yolsuzluk gördüğü takdirde durumu yönetim kurulu başkanlığına bir raporla bildirir ve soruşturmanın derinleştirilmesi amacıyla gerekli gördüğü takdirde bu fiilleri işleyenlerin geçici olarak görevden el çektirilmesini ister.

  6. Yönetim kurulunun, denetleme kurulunun bu isteğini kabul etmemesi, yolsuzluk ve usulsüzlük yaptıkları iddia edilenleri görevden el çektirmemesi halinde, yönetim kurulundan genel kurulun olağanüstü toplantıya çağırılmasını ister.

  7. (f)  bendinde  belirtilen  durumun  gerçekleşmesi  halinde,  sendika  yönetim  kurulu  en  geç  altmış  gün içerisinde genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmak zorundadır.

 

Sendika Disiplin Kurulu

Sendika Disiplin Kurulunun Oluşturulması

Madde 30 - Sendika Disiplin Kurulu, genel kurula katılan delegeler arasından gizli oyla seçilen üç asil üyeden oluşur. Sendika disiplin kurulu için ayrıca üç yedek üye seçilir. Disiplin kurulunun görev süresi 3(üç) yıldır. Disiplin kurulu asil üyeleri, yapacakları ilk toplantıda kendi aralarından bir başkan, bir raportör ve bir sözcü seçerek göreve başlarlar.

Sendika disiplin kurulu üyeliklerinde boşalma olması halinde, disiplin kurulu başkanı, yedek seçilenlerden çok oy alandan başlamak suretiyle yedekleri göreve çağırır.

 

Sendika Disiplin Kurulununn Çalışması, Görev, Yetki ve Sorumlulukları

Madde 31 - Sendika disiplin kurulu, yönetim kurulundan alacağı çağrı kararının, kurul başkanı ve üyelerine tebliği üzerine yedi gün içerisinde toplanır. Kurulun toplanabilmesi için en az iki kurul üyesinin bir araya gelmesi şarttır. Disiplin kurulu kararlarını oy çokluğu ile verir. Oyların eşit olması halinde başkanın katıldığı taraf çoğunluğu sağlamış sayılır.

Disiplin kurulu, ilgilinin savunmasını aldıktan sonra kararını en geç üç ay içerisinde gereği yapılmak üzere sendika başkanlığına sunar. Oylar kabul ve ret şeklinde kullanılır.

 

Sendika disiplin kurulu ;

  1. Sendika tüzüğüne, amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiği ileri sürülen sendika ve sendika şubesi yöneticileri ile üyeleri hakkında soruşturma yapar, soruşturma sonucunda suçlu bulunanlara uyarma, kınama ve geçici olarak görevden el çektirme ya da üyelikten geçici ihraç cezalarından birini verir.

  2. Sendika şube disiplin kurulları tarafından, sendika üyeleri hakkında verilen ve ilgililerce itiraz edilmesi üzerine incelenmesi istenilen, şube disiplin kurulu kararlarını bir ay içerisinde inceler ve sonucunu gereği yapılmak üzere şube başkanlığına gönderir.

  3. Sendikadan ihracı gerektiren suçlar hakkında hazırlanan raporları inceler ve görüşünü belirleyerek sendika başkanına verir.

  4. İhracına kararı verilen yönetici hakkında gerekiyor ise yargı mercilerine başvurur.

  5. Sendika sırlarını açığa vurmak veya sendikanın geleceğini tehlikeye düşürecek eylem ve davranışlarda bulunmak ve benzeri suçları işleyen sendika ve şube yöneticileri, temsilcileri ve üyeleri hakkında soruşturma yapmak,

  6. Uyarma, kınama veya geçici olarak azami üç ay süreli görevden el çektirmek,

 

Cezasının uygun görülmesi ve sendika yönetim kurulunun onayı ile ilgilisine tebliği, sendika disiplin kurulu tarafından yapılır. Kendilerine verilen cezayı tebellüğ eden ilgili, sendika genel kuruluna itiraz edebilir Sendika genel kurulu durumu inceler ve uygun görürse disiplin kurulunun verdiği cezayı kaldırabilir ve bu durumda ceza verilmemiş sayılır.

Delegelik sıfatının kaldırılması yetkisi, disiplin kurulunun önerisi üzerine sendika genel kuruluna aittir.

 

Sendikanın Şubeleri

 

Şubelerin Açılması ve Zorunlu Organları:

Sendikanın Zorunlu Organları Şunlardır

a) Şube Genel Kurulu

b) Şube Yönetim Kurulu

c)Şube Denetim Kurulu

d)Şube Disiplin Kurulu

 

Madde 32 - Sendika Şubeleri: Genel kurulun sendika yönetim kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak, genel merkeze bağlı olarak açılır. Şubeler ihtiyaçlar dikkate alınarak uygun il ve ilçelerde açılabilir. Şubeler, sendika yönetim kurulu karar tarihinden itibaren altı ay içerisinde olağan genel kurullarını yaparlar. Şubelerin nerede ve ne şekilde açılacağı, açılacak şubelerin zorunlu ve ihtiyari organlarındaki görevlendirmenin nasıl yapılacağına ilişkin esaslar, sendika yönetim kurulunca hazırlanacak "Şubeler Yönetmeliği ”nde belirtilir. Şubeler Yönetmeliğinin olmadığı durumlarda Sendika Tüzüğü geçerlidir.

 

 

 

Şube Genel Kurulunun Oluşumu:

Şube Genel Kurulu

Madde 33 - Şube genel kurulları şubelerin en yetkili organıdır.

Şubelerin faaliyet alanı içindeki mevcut üye sayıları:

  1. Şube üye sayısı bine kadar olan şubelerin genel kurulları kayıtlı üyeleriyle yapılır.

  2. Şube üye sayısı bini aştığı taktirde şube genel kurulları delegelerle yapılır.

  3. Şube genel kurullarına ayrıca şube yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile ilçelerdeki şube temsilcileri de delege olarak katılırlar.

  4. Şubelerin sendika genel kurulu için seçecekleri üst kurul delege adedi sendika yönetim kurulu tarafından belirlenir ve şube kongrelerinden evvel şubelere bildirir.

  5. Delege sıfatları, müteakip olağan genel kurula kadar geçerlidir.

  6. Seçimler gizli oy, açık sayım ve döküm usulüyle yapılır.

 

Şube Genel Kurulunun Toplanma Esasları:

Madde 34 -

  1. Şube Olağan Genel Kurulları:

Sendika yönetim kurulu, sendikanın bağlı olduğu üst kuruluşun genel kurul tarihi de dikkate alınarak sendika genel kurul tarihinden iki ay önce tamamlanacak şekilde yapacakları program esas olmak üzere şube yönetim kurulunun tespit edeceği yer ve günde toplanır.

Şube yönetim kurulu tarafından hazırlanan şube genel kurulu toplantısının gündemi, yeri, günü ve saati en az on beş gün önce bir gazetede veya internet sitesinde ilan edilmek veya yazılı yada elektronik posta ile bildirilmek sureti ile ilan edilir. Bu ilanda, birinci toplantıda çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir. İki toplantı arasındaki süre bir haftadan az, on beş günden fazla olamaz. Toplantı gününden en az on beş gün önce mahallin en büyük mülki amirine yazı ile bildirilir ve bu yazıya toplantıya katılacak delegeleri gösterir liste de eklenir.

Şube genel kurullarının toplantı esas ve usulleri ile karar nisabı hakkında tüzüğün "Sendika genel kurulunun oluşması" başlıklı 13.14.15. ve 16.  maddesi esasları kıyasen uygulanır.

 

  1. Şube Olağanüstü Genel Kurulu:

Şube yönetim kurulu ve denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya üye veya şube genel kurul delegelerinin 1/5’inin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplantı talebi gerekçeleri ile birlikte sendika başkanlığına derhal bildirilir. Bu talep sendika yönetim kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır. Genel kurula çağrı şube yönetim kurulu tarafından yapılır.

Şube yönetim kurulunun tamamının  ayrılması halinde yeni geçici yönetim kurulması için gerekli işlemler sendika yönetim kurulu tarafından yapılır.

Olağanüstü genel kurul toplantılarında gündem dışı konular görüşülemez ve öneride bulunulamaz.

 

 

Şube Genel Kurulunun  Görev ve Yetkileri:

Madde 35 - Şubelerin en yetkili organı olan genel kurulun başlıca görev ve yetkileri şunlardır:

  1. Organların seçimi,

  2. Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi,

  3. Yönetim ve denetim kurullarının ibrası,

  4. Sendika genel kuruluna delege seçimi,

f) Mevzuat ve tüzükte belirtilen diğer işlemlerin yerine getirilmesi, başka bir organa bırakılmamış konuların karara bağlanması.

Şube Genel Kurullarının mali ibra yetkisi yoktur.

 

Şube Yönetim Kurulları Görev ve Yetkileri

Şube Yönetim Kurulunun Oluşması :

 

Madde 36 - Şube yönetim kurulu: Başkan, İdari ve Mali İşler, Teşkilat ve Sosyal İşler,  Hukuk,  İletişim ve Üye İlişkilerinden sorumlu şube yönetim kurulu üyeleri olmak üzere genel kurulu oluşturan üyeler veya delegeler arasından gizli oyla seçilen 5 (beş) üyeden oluşur. Asıl üye adedi kadar da yedek üye seçilir.

 

Şube yönetim kurulunun seçimleri, genel kurul delegeleri arasından serbest, eşit, gizli oy açık sayım ve döküm esasına göre, genel kurulun kararı ile tek dereceli veya çift dereceli yapılır.

Şube yönetim kurulunun çalışma esasları, toplantı ve karar nisabı ile üyelikten boşalması hususunda tüzüğün merkez yönetim kuruluna ilişkin hükümleri kullanılır.

 

Şube Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:

 

Madde 37 - Kanunların, sendika tüzüğünün ve merkez yönetim kurulunun verdiği yetki çerçevesinde şubenin yönetilmesi yönetim kuruluna aittir.

Sendika Şubeleri, sendikanın genel ilke ve prensiplerini zedeleyecek faaliyet ve beyanda bulunamazlar.

Şube Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri Şunlardır:

  1. Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak, sendika yönetim kurulunca belirlenen bankalarda hesap açmak ve bu hesaptan en az iki imza ile para çekmek, sarf yetkileri dahilinde bulunan harcamaların usulüne uygun yapılmasını sağlamak ve bunları karara bağlamak. Sarflarla ilgili kararların onaylı birer örneğini sarf evrakı ile birlikte incelemek ve gereği yapılmak üzere sarfın yapıldığı ayı takip eden ayın 5'ine kadar sendikaya göndermek.

  2. Şube genel kurulunun gündemini ve genel kurula sunulacak raporu hazırlamak ve şube genel kurulunu toplantıya çağırmak.

  3. Şube hudutları içindeki temsilcilikler dahil bütün kayıtlı üyeler adına resmi ve özel kuruluşlara karşı şubeyi temsilen her türlü işlemleri yapmak.

  4. Şubede istihdam edilecek eleman için kadro açılmasını sendika merkez yönetim kurulundan talep etmek,

  5. Şube sınırları içinde zuhur eden her türlü sendikal ihtilafın hallinde gerekli faaliyetleri göstermek,

  6. Sendika üyeliği için şubeye başvuranların üyeliklerinin kabul veya reddi hakkında karar verilmesini sağlamak üzere başvurunun, yapılış tarihini izleyen 5 (beş) işgünü içinde  sendikaya intikalini sağlamak,

  7. Şube sınırları içinde kalan üyelerin her türlü müracaatlarını incelemek, ilgili merciler nezdinde ilişki kurmak, sonuçlandırmaya çalışmak, mahalli temaslarında halledemediği konuları sendikaya intikal ettirmek,

  1. Şube faaliyetleri hakkında her altı ayda bir sendikaya rapor göndermek.

ı) Şube genel kurulunca ve sendika yetkili organlarınca verilecek diğer görevleri yapmak,

  1. Sendika yönetim kurulundan izin almak şartıyla; şubenin personel, demirbaş, hizmet binası kiralama, lokal işletme gibi ihtiyaçlar ile sosyal ve kültürel etkinlikler yapmak.

Şube Yönetim Kurulunun Çalışma Esasları

Madde 38 - Şube yönetim kurulu en az ayda bir kere olağan olarak toplanır. Şube başkanı  yönetim kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir.

Şube yönetim kurulunun toplantı sayısı, üye tamsayısının salt çoğunluğudur. Kararlar mevcut üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde toplantı başkanının katıldığı tarafın oyuna itibar olunur. Oylamanın gizli veya açık yapılması şube yönetim kurulunun kararına bağlıdır.

Görev alan şube yönetim kurulu üyelerinden herhangi bir nedenle bir veya bir kaçının kurul üyeliğinden ayrılmaları halinde, genel merkez yedek üye belirleme sistemi ile yedek üyelerin ataması yapılır.

Yönetim  kurulu üye  sayısı  bu  şekilde  tamamlandıktan  sonra  yapacağı  ilk  toplantıda  üyeler  kendi aralarında boşalan yerlere aday olanlar arasında görev bölümünün gerektirdiği seçimi yaparlar.

Şube yönetim kurulu üye sayısının ayrılmalar sebebi ile yedeklerin getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağı düşmesi halinde gerekli işlemler sendika yönetim kurulunca yapılır.

Şubeler her türlü yazışmalarını çift imzalı olarak yapar. Tüm yazışmalarda; öncelikle şube başkanı ve konu ile ilgili şube yönetim kurulu üyesinin imzaları, eğer şube başkanı yoksa konu ile ilgili şube başkan yardımcısı ve diğer herhangi bir şube başkan yardımcısının imzalarının olması gerekmektedir.

Sendika Şubelerinde Görev Bölümü ve Yetkiler :

 

Madde 39 - Şube yönetim kurulu üyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

 

A - Şube Başkanının görev, yetki ve sorumlulukları :

 

  1. Şubeyi, şube başkanı temsil eder. Her türlü toplantı ve kurullara şubeyi temsilen katılır veya temsilci gönderir. Şube yönetim kuruluna ve şubede kurulacak komisyonlara başkanlık eder.

  2. Şubedeki bütün büroların iş ve işlemlerini inceler ve denetler, yönetim kurulu üyelerinin faaliyetlerini izler, gereği gibi yerine getirilmesi için gerekli tedbirleri alır, aldırır

  1. Şube yönetim kurulunun diğer ilgili üyeleri ile birlikte yazışmaları, muhasebe ve muamelat evrakını imzalar.

  2. Şube denetim kurulu raporunu şube yönetim kurulunun ilk toplantısına getirerek yönetim kuruluna tebliğ eder.

  3. Faaliyet raporunu hazırlayıp genel kurulun bilgisine sunar.

  4. Konfederasyona bağlı  diğer  sendika  şubeleri  ile  diyalog  kurmak,  yapılan  ve  yapılacak  çalışmalar konusunda şube yönetim kuruluna bilgi verir ve yapılacak çalışmalar için görevlendirmeler yapar.

  5. Ziyaret, kutlama, tebrik, taziye ve bunun gibi etkinliklere yönetim kurulu üyeleri ile birlikte katılır.

  6. Sendikanın vereceği diğer görevlerin yerine getirilmesini ve şube faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlar.

  7. Mali mevzuata uygun olarak harcamaları kontrol eder, harcama belgelerinin sendikaya zamanında bildirilmesini sağlar.

 

B - İdari İşlerden Sorumlu Şube Yönetim Kurulu Üyesinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları :

 

  1. Şube  başkanının  bulunmadığı  zamanlarda  şube  başkan  vekili  olarak  şube  başkanın  görev,  yetki  ve sorumluluklarını üstlenir.

  2. Şubenin yazışmalarından ve işlerinin yürütülmesinden bunlarla ilgili bilgi ve belgelerin arşivlenmesinden sorumludur.

  3.  Şubenin idari işlerini yürütür, büro çalışanları ile ilgili mevzuatı uygular.

  4.  Görüşülmesi  gereken  konuları,  diğer  yönetim  kurulu  üyeleri  ile  istişare  ederek  en  az  ayda  bir  defa hazırlayacağı gündemi ve gündemdeki konularla ilgili karar, tasarı ve teklifleri yönetim kuruluna getirir.

  5. Çalışmaları şube yönetim kurulu üyeleri ile koordineli olarak yürütür.

  6. Şubenin giderleri ile ilgili harcamaları kanun, tüzük, yönetmelik ve sendika yetkili organlarının talimatları çerçevesinde yürütür.

  7. Düzenleyeceği gelir gider cetvelini ve sarf evraklarını her ayın sonunda şube yönetim kuruluna sunar.

  8. Sendika yönetim kurulunun onaylayacağı gelir gider cetvelini, sarf evrakı ile birlikte ertesi ayın beşine kadar genel merkeze gönderilmek üzere şube başkanına sunar.

  9. Şube genel kurullarında gerektiğinde mali konularla ilgili bilgi verir.

  10. Şube başkanı ile birlikte bankadan para çeker, demirbaş kayıtlarını usulüne uygun olarak tutar.

  11. Hesapları her an denetime hazır bulundurur.

  12. Çalışmalarını şube yönetim kurulu üyeleri ile koordineli yürütür.

D – Teşkilat ve Sosyal İşlerden Sorumlu Şube Yönetim Kurulu Üyesinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları :

  1. Şubenin  faaliyet  sahası  içerisinde  bulunan  potansiyel üyelerin  teşkilatlanmasını  sağlamak  ve  gerekli  faaliyeti gösterir. Sendika kararlarının uygulamasını sağlar.

  2. Şubeye bağlı temsilciliklerin faaliyetlerini izlemek ve yönetim kuruluna bilgi sunar.

  3. Şube içinde zuhur eden her türlü sendikal ihtilafın hallinde gerekli faaliyeti gösterir.

  4. Şube başkanı ve yönetim kurulu tarafından verilen diğer görevleri yerine getirir.

  5. Üye envanteri çıkarır ve üyelik arşivini düzenler.

  6. Delege seçimi ile şube genel kurulunun yapılmasına ilişkin işlemleri yürütür.

  7. Üyeler teşvik edici kitap, dergi, gazete, broşür, bülten, bildiri gibi yayınları dağıtır. Bu konuda toplantılar düzenler ve teşkilatlanma ile ilgili kararların uygulanmasını sağlar.

  8. Genel merkez tarafından gönderilen eğitim programlarını uygular. Şube eğitim programlarını hazırlar ve şube yönetim kuruluna sunar. Sendika bünyesindeki üyelerin eğitilmesini temin için gerekli eğitici dergi ve broşürleri çıkarır veya temin eder.

  9. Eğitim çalışmaları konusunda sendika ve konfederasyon eğitim sekreterleri ile işbirliği içerisinde çalışır.

  10. Şube başkanı ve yönetim kurulu tarafından verilen diğer görevleri yerine getirir.

  11. Genel  Merkezin  onayı  alınmak  kaydı  ile  eğitim  amaçlı  seminer,  panel,  konferans  gibi  toplantılar düzenler.

  12. Sendikanın ve diğer kuruluşların yayınları ile ilgili arşiv oluşturur.

  13. Çalışmalarını şube yönetim kurulu üyeleri ile koordineli yürütür.

 

F – Hukuktan Sorumlu Şube Yönetim Kurulu Üyesinin  Görev, Yetki ve Sorumlulukları :

  1. Sendikal çalışmaları ilgilendiren her türlü mevzuatla ilgili bilgi, belge ve yayınları toplamak, düzenlemek ve değişiklikleri takip etmek.

  2. Üyelerin özlük ve sosyal hakları ile ilgili mevzuatları takip eder, görüş ve öneriler getirir. Genel ve yerel sorunları derleyerek toparlar ve konuya ilişkin raporlar hazırlayıp şube yönetim kuruluna ve sendika genel merkezine sunar.

  3. Şubeye bağlı üyelerin hukuki sorunlarının merkeze bildirilmesi, takibi ve  hukuki konularda üyeler bilgi verilmesinden sorumludur.

  4. Sendikanın toplu sözleşme katılımlarına katkı sağlamak üzere üyelerin taleplerini ve problemleri belirten raporlar düzenleyerek sendika genel merkezine bildirir.

  5. Şube başkanı ve yönetim kurulu tarafından verilen diğer görevleri yerine getirir.

  6. Çalışmalarını şube yönetim kurulu üyeleri ile koordineli yürütür.

 

G - İletişim ve Üye İlişkilerinden sorumlu şube yönetim kurulu üyesinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları :

  1. Her türlü basın-yayın vasıtalarını takip ederek sendikal faaliyetlere ilişkin haber, makale, demeç ve benzeri bilgi ve dokümanları belirli bir sistem dahilinde şube yönetim kurulunun bilgisine sunar ve sendikaya gönderir.

  2. Şube başkanının basın toplantılarını organize eder, basın bildirisi hazırlar.

  3. Halkla  ilişkiler  çerçevesinde,  sendika  adına  gerek  sendika  mensupları,  gerekse  diğer  kişi  ve  kurumlar nezdinde ziyaret, kutlama, taziye, tebrik vb. sosyal ilişkileri tanzim eder.

  4. Şube başkanı ve yönetim kurulu tarafından verilen diğer görevleri yerine getirir.

  1. Yerel radyo, televizyon ve basın organları ile iletişimi sağlar. Sendikanın ve diğer kuruluşların yayınları ile ilgili arşiv oluşturur.

  2. Çalışmalarını şube yönetim kurulu üyeleri ile koordineli yürütür.

                                                            

Şube Denetim ve Disiplin Kurulları

Şube Denetim Kurulu

Madde 40 - Şube denetim kurulu, şube genel kurulu tarafından genel kurulu oluşturan üye veya delegeler arasından gizli oyla seçilen 3 (üç) asıl üyeden oluşur. Ayrıca asıl üye sayısı kadar yedek üye de seçilir.

Şube denetim kurulu ilk toplantısında kendi arasında bir başkan, bir raportör seçer.

Şube denetim kurulu, şube yönetim kurulunun faaliyetlerinin yasalar, sendika tüzüğü ve sendika yetkili organlarının kararına uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetler.

Sendika tüzüğüne uygun olarak gerekli denetimi yapar. Ara raporunu şube başkanına verir. Dönem sonu raporunu da şube genel kuruluna sunar.

Gerekli gördüğü hallerde denetim kurulu raporunu sendika başkanına gönderir.

Şube Disiplin Kurulu:

Madde 41 -  Şube disiplin kurulu şube genel kurulu tarafından genel kurulu oluşturan üye veya delegeler arasından gizli oyla seçilen 3 (üç) asil üyeden oluşur. Ayrıca, asıl üye sayısı kadar yedek üye de seçilir.

Şube disiplin kurulu sendika disiplin kurulunun çalışması ile ilgili hükümlerini kıyasen, çalışmalarını yürütür.

Şube disiplin kurulu ilk toplantısında kendi arasında bir kurul başkanı ve bir raportör seçer.

Kurul, sendika ana tüzüğü amaç ve ilkelerine aykırı hareket ettiği ileri sürülen sendika üyeleri hakkında soruşturma yapar. Uyarı ve kınama cezalarından birini verir. Ancak, bazı hallerde üç aya kadar geçici ihraç cezası da verebilir. Netice hakkında şube yönetim kuruluna bilgi verir.

Yönetici veya üyeler savunma hakkı tanınmadan cezaya çarptırılamaz.

Üç aydan fazla ihraç gerektiren suçlar hakkında hazırlayacağı raporları sendika disiplin kuruluna gönderilmek üzere şube başkanına verir.

Sendika yöneticisi veya üyelerine verilen her cezaya ilgilinin yedi işgünü içerisinde itiraz hakkı vardır. Bazı hallerde sendika yönetim kuruluna bilgi verir.

Temsilcilik

Sendika Temsilciliği:

Madde 42 - Sendika yönetim kurulunda kabul edilen teşkilatlanma plan ve ilkeleri çerçevesinde şube açılmasına gerek görülmeyen veya imkan olmayan yerlerde İl ve ilçelerde temsilcilik açılabilir. Oluşturulabilecek bu temsilciliklerin faaliyet alanı, kuruluşu, çalışma biçimi, yetki ve sorumlulukları ile görevden alma usulleri sendika yönetim kurulunca hazırlanacak "Şubeler Yönetmeliğinde düzenlenir.

Bulundukları İl ve İlçelerde sendikanın amaç ve ilkeleri doğrultusunda teşkilatlanma çalışmaları yapar. Üyeler ve hedef kitle arasında iletişimi sağlamakla görevli il ve ilçe temsilcileri ayrıca ilçelerdeki üyelerle faaliyet sahalarındaki il şubeleri arasındaki köprü görevini yapar.

Bulunduğu ilçedeki potansiyel üyeleri sendikaya kayıt görevini ve üye sorunlarını çözüm bulunabilmesi bakımından şube yönetimine aktarır.

 

 

Mali Konular

Gelirler

Sendikanın Gelirleri:

Madde 43 - Sendikanın gelirleri şunlardır:

  1. Üyelerden alınacak üyelik aidatları,

  2. 6356 sayılı kanunda belirtilen Dayanışma aidatları,

  3. Mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik ve satışlarından doğan gelirler,

  4. Bağışlar, yardımlar

  5. 6356 sayılı kanunda belirtilen Sosyal, kültürel faaliyetlerden elde edilen gelirler,

  6. Yayın gelirleri,

  7. Sendikanın kanunlara göre yapabilecekleri faaliyetlerden elde edeceği gelirler.

  8. Diğer gelirler.

 

Üyelik Aidatı

Madde 44 - Sendika üyeleri; yasalar, sendika tüzüğü ve bağlı yönetmeliklerdeki gayelerin gerçekleştirilmesi için yapılacak harcamalara karşılık olmak üzere aylık 20 TL. tutarında üyelik aidatı öderler. Söz konusu aidatların kesilmesinde 6356 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

Üyelik aidatlarını belirlemeye sendika genel kurulu yetkilidir. Ancak, sendika genel kurulundan alınacak yetki ile gerektiğinde sendika yönetim kurulu tarafından da yeniden belirlenebilir.

Bütün  aidatlar  sendika  genel  merkezinde  toplanır.  Aidatlar,  sendika  yönetim  kurulunca  belirlenecek bankalara yatırılır.

Sendika bütçesinde öngörülen ödenekler ilgili şubeler adına ve şubenin bulunduğu yerdeki bir bankada açılan hesaba şube giderlerini karşılamak üzere avans olarak gönderilir (transfer edilir).

 

Giderler

Sendika Giderleri:

Madde  45  -  Sendika  genel  kurulunca  kabul  edilen  bütçe  dahilinde  genel  merkez  ve  taşra  birimlerinin harcamalarına karar vermeye sendika yönetim kurulu yetkilidir.

Sendika, gelirlerini amaçları dışında kullanamaz ve bağışlayamaz. Sendika, üyeleri ve çalıştırdığı kişiler dahil hiç kimseye borç veremez.

Şubeler merkez genel kurulunda kabul edilen bütçe esaslarına göre yapacakları her türlü giderleri mevzuat ve   usulüne   uygun   olarak   şubelerde   belgeleyerek   her   ay   sendika   merkezine   gönderilmek   üzere muhasebeleştirilecektir.

Sendika yönetim kurulu, şubelere gerekli miktarda avans gönderir.

Sendika kasasında bulundurulacak nakit mevcudu; net asgari ücretin iki katını geçemez.

Sendika envanter defterine kaydedilen ve demirbaş sınıfına giren her türlü eşya ve malzeme hakkında gider olarak işlem yapılamaz.

 

Sendika Bütçesi:

Madde 46- BÜTÇE: Sendika yönetim kurulunca hazırlanır. Genel Kurulun onayına sunulur ve kesin şeklini alır.

Bütçe 3 yıllık devre için ve her yıllığı ayrı ayrı olmak üzere sendika merkezi ve şubeler olmak itibariyle ayrıntılı olarak hazırlanır. Hesap dönemi takvim yılıdır.

  1. Sendikanın gelirleri ve kaynakları

  2. Giderleri ve sarf yerleri

  3. Sendikanın  her  kademesindeki  yönetici  ve  görevlilerine  verilecek  ücretler,  sosyal  yardımlar,  yolluk, gündelik ve ödenekler

  4. Sendika Merkezi ve şubelerinde çalışan personele verilecek ücret ve sosyal yardımlar,

  5. Sendikanın para ve menkul kıymetler ve mal varlıkları (mal varlıkları demirbaş ve taşınmaz olarak ayrı ayrı) belirtilir.

 

Ücret Ödenek ve Sosyal Yardımlar:

Madde 47 -

  1. Sendika ve şube yönetim kurulu üyeleri ile başkanlarına verilecek ücretler, her türlü ödenek ve sosyal yardımlar, Sendika ve şubelerin denetim ve disiplin kurulu üyeleri ile danışma organlarındaki görevlilere verilecek ödenekler ile

 

  1. Sendika hizmetleri için geçici olarak görevlendirilen üyelere verilecek ücret, gündelik ve yollukların tavanı, Sendika genel kurulunda tespit olunur.

 

  1. Sendika ve sendika şubelerinde çalıştırılanların iş akiklerini yapmaya, feshe, bunlara ödenecek ücret, ödenek, yolluk ve tazminat ile diğer sosyal haklarını tespite sendika yönetim kurulu yetkilidir.

 

Harcırah, Yolluk ve Yevmiyeler:

Madde 48 - Sendika ve şubelerin her düzeydeki yönetici ve görevlileri ile sendika üyeleri, sendika personeli ve sendika hizmetinde geçici olarak görevlendirilenler, sendika tarafından yurt içi veya yurt dışına geçici olarak görevlendirilmeleri, aynı şekilde kurs, seminer, toplantı ve benzeri faaliyetlere katılmaları halinde kendilerine ödenecek harcırah, yolluk ve yevmiyeler sendika genel kurulu tarafından tespit olunarak uygulanması için Sendika Genel Merkez Yönetim kuruluna yetki verilir.

 

Demirbaşlar:

Madde 49- Sendika amaç ve görevlerinin gerektirdiği taşınır ve taşınmaz mal iktisap edebilir.

Hizmetten çıkarılması gereken demirbaş eşyalar için bir tutanak düzenlenir ve yönetim  kurulunun onayından sonra kayıttan düşme işlemi yapılır.

Kayıttan düşürülen demirbaşların pazarlık veya ihale yoluyla satılması yönetim kurulunun kararıyla gerçekleştirilir.

 

Mal Bildirimi:

Madde 50- 6356 sayılı Kanunun 29.maddesinin 4.bendi uyarınca, Sendika ve Sendika Şubelerinin Başkanları ve Yöneticileri göreve seçildikten sonra kendilerine, eşlerine, velayetleri altındaki çocuklarına ait mal bildirimlerini 3628 sayılı Kanunun 6/c ile Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 3/h maddeleri uyarınca göreve seçildiği tarihten itibaren iki ay içerisinde ve sonrasında görevinin devam etmesi halinde aynı Kanunun 7.maddesine göre (0) ve (5) ile biten yıllarının en geç Şubat ayında vermek zorundadırlar. Mal bildiriminde bulunan kişiler görev süreleri sonunda tekrar seçilseler bile yukarıdaki esaslara göre yeniden bildirimde bulunmak zorundadırlar.

Bu bildirim Sendika veya Sendika Şubesi Deneticilerine verilir. Bu belgeler Yönetim Kurullarının karar defterinin özel bir sayısına yazılır, bu sahife deneticiler tarafından İmza edilir.

Yedek üyeler mal bildirimini göreve getirildikleri tarihten itibaren 2 ay içinde vermek zorundadırlar.

3628 sayılı Kanunun 6. Maddesi gereğince mal bildiriminde bulunmayanlar hakkında aynı Kanunun 10.maddesi hükmünce üç aya kadar hapis cezası verilir. Mal bildiriminde yazılı olanlar açıklanamaz.

Mal İktisabı

Madde 51- Sendika, amaç ve görevlerinin gerektirdiği taşınır ve taşınmaz mal edinebilir.

 

Yolluklar ve Ücret Kayıpları

Madde 52-

  1. Sendika ve sendika şubesi genel kurul toplantısına katılan ve sendika zorunlu organlarında görevli olan üye veya delegelerin yol ve yatma masrafları veya yollukları ilgili mevzuata göre sendika tarafından ödenir.

  2. Sendika denetleme ve disiplin kurulu üyelerinin toplantılara katılmaları dolayısıyla varsa ücret kayıpları ile yol ve yatma masrafları veya yollukları ilgili mevzuata göre sendika tarafından ödenir.

 

 

 

Bankalardan Para Çekme

Madde 53- Sendika tüzel kişiliğinin bankalardan ya da her ne şekilde ve her ne nedenle olursa olsun, mevcut parasının çekilmesi Sendika Başkanı ve Yönetim Kurulunun İdari Mali İşlerden sorumlu Yönetim Kurulu üyesinin ortak imzaları ile olur. Söz konusu yetkiler iki imza şartı korunmak kaydı ile tutar ve işlem kısıtlaması ile devredilebilir. Elektronik ortamda para çekilmesi, gönderilmesi transferinde de aynı hükümler uygulanırken, kart ile ATM’den para çekilmesi, sendika tüzel kişiliğine tanımlı kredi kartı ile harcama söz konusu hükmün dışında olup, söz konusu limitler Genel Kurul’un verdiği yetki doğrultusunda Yönetim Kurulunca belirlenir.

 

Adli Takibata Uğrama

Geçici Hükümler

Madde 54 - Sendika veya sendika şubesi yöneticilerinden  bir veya  bir kaçının  Anayasa ve  sendikalar kanununun ve diğer kanunların saydığı konu ile ilgili suçlar dışında sendikal faaliyet sebebiyle adli takibata uğraması veya mahkum olması halinde gerekli tedbirleri alır.

Bu durumda olanlara, sendika yönetim kurulunun uygun ve gerekli görmesi halinde avukat tutmak dahil hukuki yardım yapılır, ilgilinin tahliyesine kadar ailesinin ihtiyaçları karşılanmaya çalışılır.

Sendika şubesinin karar almasını engelleyecek miktarda üyenin takibata uğraması halinde sendika yönetim kurulu, sendikanın karar almasını engelleyecek miktarda üyenin takibata uğraması halinde de sendikanın bağlı bulunduğu üst kuruluş gerekli tedbirleri alır.

Sendika başkan ve yönetim kurulu üyelerinden her hangi birinin veya başkanın yazılı beyanı ile yetkili kılınan şube başkanlarının; kanun ve tüzükte sayılan sendikal faaliyetleri nedeni ile yapmış oldukları basın açıklamaları veya herhangi bir basın yayım organında yer alan beyanları nedeniyle haklarında açılmış olan maddi ve manevi tazminat davaları ile ceza davalarında cezanın paraya çevrilmesi durumunda ortaya çıkacak tazmin yükümlülüğünden sendika tüzel kişiliği doğrudan sorumlu olup, anılan tazminat miktarı, ilgiliye rücu edilmeksizin sendika tüzel kişiliğince herhangi bir karara gerek duyulmaksızın karşılanır.

 

Sendikaca Tutulacak Defter, Dosya ve Kayıtları:

Madde 55- Sendika, aşağıda yazılı defterleri dosya ve kayıtları tutar ve fişleri düzenler.

  1. Üye kayıt ve üyelik sona erme listeleri,

  2. Genel kurul, yönetim kurulu, denetim kurulu ve disiplin kurulu karar karar defterleri,

  3. Gelen ve giden evrakın tarih ve numara sırasıyla kayıt edileceği gelen ve giden evrak kayıt defterleri ile zimmet defteri

  4. Gelen evrakın aslı, giden evrakın suretlerinin saklanacağı gelen ve giden evrak dosyaları,

  5. Aidat, işletme defteri veya yevmiye, envanter defterleri ile defteri kebir,

  6. Gelirlere ilişkin kayıt ve defterler

  7. 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre demirbaş sınıfına giren her türlü eşya veya malzeme demirbaş defteri,

  8. Gelir makbuzları ve bunların zimmet kayıt defterleri ile gider belgeleri ve bunların saklanacağı dosyalar, Sendika tutmakla yükümlü olduğu defter ve kayıtlar dışında dosya, üye kayıt ve üyelik sonra erme listeleri vb yardımcı Defterler.

Şubeler  c, d, g fıkralarındaki kayıtları tutmak zorundadır.

 

Fesih, İnfisah ve Kapatma  Hallerinde Yapılacak İşlem :

Madde 56 - Sendikanın feshi, genel kurul delege tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile verilebilir.

Fesih, infisah ve kapatma halinde sendika mal varlığı, genel kurulca kararlaştırılan aynı maksatlı sendikaya veya sendikanın bağlı bulunduğu konfederasyona devredilir.

 

Tüzük Değişikliği :

 

Madde 57 - Sendikanın tüzük değişikliği için 15. Maddede belirtilen şekilde karar alınır.

Sendika merkez kurul gündeminde belirtilmiş olmak şartıyla özel maddesinde daha yüksek nisap

Tüzük değişiklikleri, ilgili mercilere ve sendikanın üyesi olduğu üst kuruluşa bildirilir.

 

Yetkilendirme :

Madde 58 - Sendikanın taşra teşkilatlarında ilke olarak seçimle görevlendirmeler esas  olmakla beraber, kuruluş aşamasında seçim yapılma imkanı bulunmayan durumlarda, sendika yönetim kurulunca doğrudan görevlendirme yapılabilir. Bu durumda görevlendirilenlere sendika yönetim kurulunca yetki belgesi verilir.

Yönetmelikler :

Madde 59 - Sendika ana tüzüğünde belirtilen yönetmelikler ile tüzükte açıklık bulunmayan konularda, gerekli görülmesi halinde yönetmelikler sendika yönetim kurulunca hazırlanır ve yürürlüğe konur.

Sendika Kurucuları :

Madde 60 - Sendika illerde şube, ilçelerde temsilcilik esasına göre, tüzüğün 3. maddesinde belirtilen üyeleri kapsamına alan, ilişik listede adı, soyadı, baba adı, uyruğu doğum yeri ve tarihi, mesleği ve ikametgahı belirtilen  kurucu üyeler  tarafından kurulmuştur.

Adaylarda Aranacak Şartlar

Madde 61 - Sendika ve şubelerin zorunlu organlarında görev almak isteyen adaylarda aşağıda belirtilen şartlar aranır.

  1. Türk vatandaşı olmak

  2. Medeni hakları kullanmaya ehil olmak

  3. Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, dolandırıcılık, hırsızlık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçlarından biriyle veya herhangi bir suçtan dolayı ağır hapis veya taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymemiş olmak,

  4. Türk Ceza Kanununda yer alan devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak suçları ile anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçlarından mahkum olmamak.

 

Üst Kurul Üyeliği

Madde 62- Sendikanın bir konfederasyona üye olabilmesi için; sendika genel kurulu delege tam sayısının salt çoğunluğu ile karar alınması şarttır.

Sendikanın konfederasyon üyeliğinden ayrılabilmesi için, genel kurul delege tam sayısının üçte ikisinin oyu ile karar alınması gerekir.

Sendika amaçlarına uyan uluslararası kuruluşlara serbestçe üye olabilir ve üyelikten ayrılabilir. Uluslararası kuruluşlara üye olma veya üyelikten çekilme genel kurul delege tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile alınır. Bu kararı uygulamaya sendika yönetim kurulu yetkilidir.

Yürütme

Madde 63 - Bu tüzük hükümlerini Sendika Yönetim Kurulu yürütür.

Yürürlük

Madde 64 -Sendika kurucuları tarafından hazırlanan iş bu tüzük * tarihinde Ankara Valilik makamına tevdi edilerek yürürlüğe konulmuştur.

1. OLAĞAN GENEL KURULU:

Geçici Madde 1 - Sendikanın 1. Olağan Genel Kurulu, yasal süresi içinde genel kurul tarihine kadar faaliyetine başlamış olan şubelerin belirleyeceği delegeler ile henüz şube açılmamış ise sendikaya kayıtlı üyelerin iştiraki ile ve sendika kurucularının katılımı ile sağlanır.

bottom of page