top of page

Emekli Sandığı Vakfının Zarara Uğratılması

Durumu

Açılacak

Mahkeme ve Dosya No

-

Dayanak Yasa Maddeleri

-

Dava Gerekçesi

Dava Durumu

Emekli Sandığı Vakfı ve Özel Sandık Vakfı'nın gelir elde etmek amacıyla ortağı olduğu Obaköy A. Ş. İle Haldız İnşaat firması ile kar ortaklığı üzerinden, 2016 yılında Transform Fikirtepe projesine başlanmıştır. Arsa sahipleri ile 2013 yılından başlamak üzere sözleşmeleri imzalyan firma Haldız İnşaat olmuştur. 2018 yılında inşaatın Obaköy’ün ekonomik katkıları ile %50 seviyesine geldiği ancak sürecin ilerlememesi sonrası Obaköy inşaatın adi ortaklıktan ayrıldığı, ancak sözleşmelerdeki imzaları nedeniyle arsa sahibi ve maketten daire alan kişilere karşı Obaköy’ün yükümlülüklerinin devam ettiği, tek yüklenici kalan Haldız İnşaatın ise inşaatta ilerleme sağlayamadığı ve son durumda 2 farklı şirkete yaptırılan ekspertiz işlemi ile inşaatın bitmesi için asgari 339 milyon TL azami 406 milyon TL yeni yatırıma ihtiyaç olduğu ve süreç bu şekilde devam ederse arsa ve daire sahiplerinin sözleşmeyi fesh edebilecekleri ve zararları için dava açabilecekleri ifade edilmiştir. Projenin TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tamamlanması durumunda ise mevcut düzenlemelere göre Obaköy’ün harcamalarının boşa gitme ihtimalinin yüksek olduğu ifade edilmiştir. Haldız inşaat Bakanlıktan Kasım 2022’ye kadar tamamlama konusunda yetki aldığı ancak mevcut durumda inşaatın tamamlanmasının mümkün olmadığı ifade edilmiştir.

Sandık Genel Kurulundan söz konusu inşaatın Haldız İnşaat yada tek başına Obaköy tarafından tamamlanması/tamamlattırılması, Obaköy A.Ş. sermayesinin Emekli Sandığı kaynağından/kredi kullanılarak 450 Milyon liraya çıkartılması ve bu duruma yol açan sandık yöneticileri hakkında komisyon kurularak 3 aylık bir sürede rapor sonucu sorumluları hakkında idari ve cezai dava açılması kararı alınmıştır.

Bütün bu süreç sonucu ortaya çıkan zararla ilgili olarak o tarihte Sandık Başkanı bulunan Genel Müdür Yrd. düzeyindeki personel görevden alınmış/istifa ettirilmiştir.

Konunun soruşturulması için Sandık Yönetimi konuyu Bankanın Teftiş Kurulu birimlerine intikal ettirmiş ve Teftiş Kurulunca bir rapor düzenlenerek rapor Sandık Yönetim Kurulu üyelerine verilmeksizin sadece Banka ve Sandık Başkanı arasında kalmıştır. Bu konuda Sandığın kendi denetim kurulları görevini yapmamış ve sondan bir önceki genel kurullarda bu konular bilinmesine rağmen yönetim ibra edilmiştir. Ortada Teftiş Kurulu raporu bulunmasına rağmen konuyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğüne bildirim yapılmamış ve kimse hakkında suç duyurusunda bulunulmamıştır.

Son Genel Kurulda ise Banka Genel Müdürü, Sandık Başkanı ve Başkan Vekili yaptıkları sunumlarda söz konusu zararlarla ilgili eski yönetimi sorumlu tutmuşlar ve belli bir tarihe kadar sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulması ve dava açılması için Genel Kurulda karar alınması hususunu dile getirmişlerdir.

Bu konular yanında Haldız İnşaata hakediş ödemelerinin erken yapıldığı, Sandık yönetimi değişikliği sonrası 8 ayrı sözleşme yapılarak yine daha fazla hakediş ödendiği;

Haldız İnşaatın Bankaya borçlarının olduğu ve kredilendirme ve teminatlandırma aşamasında sorunlar olduğu ve bunlara rağmen bu işlere sandık şirketleri ile ortak başlaması konusunda suistimaller olduğu;

Sandık şirketlerine döviz kredisi kullandırıldığı, bu şirketlerin kredilendirilmesi konusunda Banka yönetiminin yetkisiz davrandığı, aynı şekilde sandıklara ait şirketlerin yetkilendirilmesine Sandık Yönetiminin basiretsiz davrandığı ve bu şirketlerin Sandık Denetim kurullarınca denetlenmediği, iddiaları bulunmaktadır.

Sonuç olarak bir yanda inşaatı bitirmek için harcanacak tutarlar, bir yanda Haldız İnşaat zorunluluğu, bir yandan satış rakamları ile oluşan zararların azaltılmakla birlikte faiz maliyetleri de dahil olmak üzere Sandıkların zarara uğratıldığı ve bu konuda denetim yapılmadığı, Müfettiş Raporlarının gizlendiği, Yönetimlerinin ibra edildiği, Sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmadığı, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ihbar bildirimi bulunulmadığı ve tüm sandık ortaklarının zarara uğratıldığı görülmektedir.

Bu kapsamda Sendikamız aşağıdaki süreci izleyecektir.

Sandık Yönetiminin hazırlayacağı rapor sonrası hangi Sandık Yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulacağı takip edilecektir. Bu süreçte Sendikamızca rapor istenecek, incelenecek ve eldeki verilerle karşılaştırılarak eksik suç duyurusunda bulunulan Sandık Yöneticileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne Emekli Sandığı Vakfı ve işlemlerinin incelenmesi için başvuru yapılacak, ortaya çıkan zararlar konusunda zararın tazmini, göreve devam eden sandık yöneticilerinin görevden alınması için gerekli hukuki girişimler başlatılacak ve durum tüm emekli ve çalışanlara anlatılmasına dönük animasyon hazırlanacaktır.

bottom of page